KLASİK DÖNEMDE TIP

0
34

Hipokratik Tıp: M.Ö. 4. yüzyılın başında Cos Tıp Okulu kurulmuştur.Kurucusu Hipokrat`tır.(M.Ö. 460-375)Asklepiadlar soyundandır ve babası Herakleides`de doktordur.Yazdığı CORPUS HİPPOCRATİCUM ile ünlenmiştir.Bu eserin tamamı bizzat kendisi tarafından kaleme alınmamıştır.Yazılımı M.Ö.400 de başlamış ve M.S. 100 yıllarında tamamlanmıştır.Eserin 60 fasikül`ü kendisi tarafından yazılmıştır.Eserin tamamı Cos ekolünün düşüncelerini , tıbbi uygulamalarını yansıtmaktadır.

TIBBİ DENEYLERDEN YARARLANMA, YATAĞINDA HASTANIN GÖZLEMİ,GÖZLEME DAYALI PROGNOZ OLUŞTURMA VE TEDAVİYE İLİŞKİN TEDBİR ALMA (DİYET, İLAÇ,CERRAHİ) HİPOKRATİK TIP`PIN ANA ÖGELERİDİR.

Hipokrat`a göre, hastalık seyrinde Crisis dönemi önemli olup,hastalığın iyiye veya kötüye gidişini gösterir.Her hastalığın bir kriz anı vardır.Bir hastalığın 4,7, 11, 14, 17, 20, 34, 40, ve 60 günleri en kritik günlerdir.

Hastalıklar hava, su ve toprak gibi sağlık etmenlerinin kötü olmasından kaynaklanıyordu.Hastalık ise kişinin kendisi veya hekimi tarafından senkrasisinin sağlanmasıyla ortadan kalkıyordu.(Pespis=Sindirim,Coctio = Kaynatma )Tedavide cerracerrahini yanında diyet öncelikli bir yer alıyordu.Yeme içme düzenlemesi ve yaşam biçiminin değiştirlmesi ön plandaydı.

Asklepiadlar

Asklepion`a hizmet eden hekimler Asklepiadlar olarak adlandırılıyorlardı ve birbirleriyle kan bağı olan kişilerdi.Tıp sanatı babadan oğula veya amcadan veya dayıdan yeğene geçerdi.Zaman içinde Asklepiad ailesi yabancıları da içlerine almak zorunda kalmışlar ve bu kan bağı bulunmayan kişiler arasında ahlaki bağları güçlendirmek amacıyla HİPOKRAT YEMİNİ ortaya çıkarılmıştır.

Bu yemin Corpus Hippokratium`un en bilinen metnidir ve günümüz günümz hekimlerinin hastaklarına karşı gösterdiği ahlaki davranışını belirleyicidir.Yemin metni M.Ö. 4.yüzyılda küçük bir hekim grubu için hazırlanmış ve Pisagor biçimi yaşam ve ahlak öğretilerinden esinlenmiştir.

PİSAGOR ÖĞRETİSİ ile erken hristiyanlık öğretisi arasındaki yakınlık yeminin hristiyan dünyasında kabülünü ve günmüze kadar aktarımını sağlamıştır.

Corpus Hippocratium`da cerrahi, kadın hastalıkları ve göz hastalıkları ayrı birer konu olarak ele alınmıştır.

Hekim bu dönemde tıbbın her alanına hakimdi.İhtisaslaşma yoktu.

Read More about Antik Dönemde Tıp

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz