Aziz Ioannes Khrysostomos

0
68

26 Subat 398-20 Haziran 404 arasinda Istanbul piskoposu olan aziz 340-350 arasinda Antakya’da dogmus, 14 Eylül 407′de Komana’da (Tokat’in 10 km.kuzeydogusunda Gümenek) ölmüstür. Bayram günü 13 Kasim’dir. Rölikleri 20 Ocak’ta tasinmistir. Zengin bir ailenin çocugu olan Khrysostomos (altin dudakli), özellikle Libanios ve Tarsus’lu Diododros’dan iyi bir egitim almistir.

Rahip olduktan sonra kisa süre çölde inzivaya çekilmis, Antakya’ya döndükten sonra 381′de diakon, 386′da rahiplige atanmis ve sevilen bir konusmaci olmustur. Istanbul’a davet edilerek Nektarios’un yerine piskopos olarak atanmistir. Yönetimde etkili olan Khrysostomos Agustos 403′de Khalkedon’da yapilan Oak synodunda görevden alinir. Kisa süre sonra baskentte halkin ayaklanmasi sonucunda geri çagirilir ancak 404′de Ermenistan’da Koukousos’a sürülür ve 3 yil sonra ölür (Baldwin-Kazhdan-Nelson 1991: 1057).

Ataerkil çekirdek

Ahlak, münzevi hayat ve bakirelik, münzevilerin birlikte yasamasi ve rahip evleri üzerine yazilar yazan azizin, sirk, tiyatro ve diger halk eglenceleri, araba yarislari hakkinda degerlendirmeleri vardir. Bir baska eseri Çocuklarin Egitimi adini tasimaktadir. Ataerkil çekirdek aileyi ideal bulur. Sosyal adalet duygusu güçlüdür. 21 homilyesi vardir. Ilk biyografisi Helenopolis’li Palladios tarafindan 425′de hazirlanmistir. Bu biyografi Roma’da anonim bir dogu piskoposu ile diakon Theodore arasinda geçen hayali bir diyalog tarzindadir (Baldwin-Kazhdan-Nelson 1991: 1058).

Khrysostomos homilyesinin resimlerinde; Khrysostomos yazar olarak incilci pozunda tasvir edilmistir, bazen omuzunun üzerinden uzanan Paulus veya Lukas ona ilham verir. Karakteristik özellikleri içe çökmüs yanaklari ve arkaya dogru uzayan basidir (Baldwin-Kazhdan-sevcenko 1991: 1058) . Ayrica, 10.yy.’a ait II.Basileios Menologyasi’nda röliklerinin tasinmasi, Washington D.Oaks Koleksiyonunda 14.yy. basina tarihlenen bir mozaik ikonada portresi ve çesitli anitsal resim sanati örneklerinde tasvir edilmistir.

Read More about Aziz (Nyssa’li) Gregorius

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz