Adana

0
26

Çukurova’nın verimli toprakları yeni bir kimlik kazanıyor; köprüler, antik kentler, cami ve kiliseler, şelaleler, yaylalar… Adana, her tür turizme kapı aralıyor. Bu cazibenin yanı sıra yakın merkezlerin turistik çekiciliği eklenince, kent büyük bir potansiyele sahip. Turizme kazandırılacak olan 160 kilometrelik sahil şeridiyle birlikte, Adana’nın turizm potansiyeli daha da yükselecek.

Adana, Seyhan Baraj Gölü ve portakal çiçeği ile simgelenen bir kent. Uzun yıllar Türkiye’nin önde gelen tarım ve sanayi kentlerinden biri olan Adana, şimdi turizm odaklı bir kimlikle yeniden şekilleniyor. Çukurova’nın verimli toprakları artık turizmin dikkatini çekiyor. Toroslar’ın eteklerinde, Seyhan Nehri’nin kollarıyla çevrili olan kent, Doğu Akdeniz’in bakir sahillerine yöneliyor. Doğu ve Güneydoğu turlarına bir köprü olan Adana, kendi zenginliklerini turizmin hizmetine sunmaya hazırlanıyor. Antik kentleri, tarihi köprüleri, şelaleleri ve yaylalarıyla Adana, keşfedilmeyi bekliyor.

Gök Tanrısı’nın İki Oğlu

Mitolojiye göre Adana; Gök Tanrısı’nın iki oğlu “Adanus” ve “Sarus”un, Tarsus halkı ile yaptıkları savaşlar sonunda kurulmuş ve Adanus’un şerefine kente “Adania” adı verilmiştir. Toros Dağları’ndan Akdeniz’e uzanan Seyhan Perge
, Ceyhan ve Berdan nehirlerinin taşıdığı bereket, Çukurova’nın, yani Kilikya’nın binlerce yıl boyunca önemini korumasını sağlamıştır. Seyhan Baraj Gölü çevresinde kurulu Adana, her zaman Türkiye’nin 4. büyük kenti olarak bilinir.

Özellikle Güneydoğu Anadolu’dan büyük göç almış olan Adana, yakın tarihlerde kent kimliği kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Son yıllarda yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve bir avuç girişimcinin çabaları, Adana’yı yeni bir yöne doğru yönlendirmiştir. Seyhan Göleti etrafında bulunan…

AYTAÇ DURAK, ADANA BELEDİYE BAŞKANI

“Ülkemizin en bakir ve geniş kumsallarına sahip olan Karataş sahillerini turizme kazandırmaya kararlıyız. Maddi imkansızlıklar ve tanıtım eksikliği nedeniyle Karataş sahilleri yıllardır patlama yapamadı. Yıllardır Adana’nın kanalizasyonu Akdeniz’e akıtılıyordu. Türkiye’ye hatta Avrupa’ya örnek olabilecek biyolojik kanalizasyon arıtma tesislerimiz sayesinde Akdeniz’in kirletilmesi önlenmiştir. Adana, Karataş ve Tuzla ile bütünleşerek sahil şehri olacaktır. Bu sayede Adanalıları Mersin ve Antalya sahillerine mahkum etmeyeceğiz.”

Adanalılar’ın Sesi

Adana’yı geleceğe taşımak ve turizme açmak için var gücüyle çalışan Adanalılar, şu düşünceleri paylaşıyor Rose Festival Tour
:

TAYYAR ZAİMOĞLU, ÇUKTOB (Çukurova Turistik Otelciler Birliği) BAŞKANI ve ZAİMOĞLU OTELİ SAHİBİ

“Adana’yı mevcut potansiyeli ve bölge ile birlikte değerlendirdiğimizde, turizm altyapısından tarihi mekanlara, 5 yıldızlı otellerden pansiyonlara kadar konaklama tesislerine sahibiz. Adana olarak tek eksik noktamız deniz. Denizimiz var, ancak kullanamıyoruz çünkü tesislerimiz yok. Tanıtımı sadece özel sektör olarak yapıyoruz, ancak bu yeterli olmuyor. Körfez krizi bizi olumsuz etkiledi. İnsanlar, yabancı kanallarda İncirlik Hava Üssü’nü duydukları zaman Adana’da savaş olduğunu düşünüyorlar. Tanıtım konusunda emek veren insanlar, bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az. İnsanlar ‘turizm sadece turizmcilerin işidir’ diye düşünüyorlar. Aslında biz yapıyoruz. Şam, Beyrut, Halep bölgesinin insanları için Mersin, Adana, Hatay bir solukluk yer. Dolayısıyla Aqualand, onlar için de bulunmaz bir fırsat oldu. Arap turist kafilelerini getiriyoruz. Günübirlik eğlenip, ardından Mersin’e hareket ediyorlar. Ayrıca bir Jazz Kulübümüz ve 12 müzisyen arkadaşımız var. İstanbul’daki jazz kulüpleriyle yarışacak kadar iyiyiz. Tenis kulübümüz, 5 tane kortumuz var…”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz