Aziz (Yasli) Simeon Stilies

0
60

Yaklasik 389′da Kilikya bölgesinde Sis veya Sisa köyünde dogan aziz 24 Temmuz 459′da Antakya yakininda Qalat Seman’da ölmüstür. Bayram günü 1 Eylül’dür. Gençliginde çoban olan Simeon daha sonra Teleda manastirina baglanmis, fakat bu baglilik kisa sürmüstür çünkü azizin münzeviligi son haddindedir; örnegin, teninin üzerine palmiye liflerinden yapilmis bir cüppe giyer, öyle kabadir ki tenini keser/tahris eder. Kisa bir süre daglarda bir sarniçta, sonra 3 yil Telanissos’da küçük bir kulübede ve Qalat Seman daginda etrafi çevrilmis bir daire içinde kendini sag ayagindan bir tasa zincirleyerek yasar.

Simeon ilk Stilit

Simeon ilk Stilit olmasi nedeniyle önem tasir ve ünü yayilarak bir çok milliyetten (Iranli, Ermeni, Iberyali) insan tarafindan ziyaret edilir. Simeon onlarin dokunuslarindan kurtulmak için 16 m. yüksekliginde bir sütun insa eder, vaazlarini bu sütunun üzerinden yapar (Kazhdan-Sevcenko 1991: 1985). Simeon öldügünde vaftiz olmus Araplar tabutunu almaya çalisirlar fakat Aspar’in oglu Ardaburius onlari durdurur. Ölüsü Antakya’ya götürülmesine ragmen üzerinde yasadigi sütun bir tapinma ögesi olmaya devam eder (Kazhdan-Sevcenko 1991: 1986).

Tasvir sanatinda iki stilit Simeon’u ayird etmek eger yazit yoksa oldukça zordur. Muhtemelen yasli Stilit Simeon’un tasvir edildigi eserler arasinda Louvre Müzesindeki gümüs levha, II.Basileios Menologyasi ki buradaki bir minyatürde çogunlugu Arap olan ziyaretçileri ile, digerinde annesi ve muhtemelen biyografisini yazan rahip Anthony ile görülür.

Alisilmadik uzunluktaki anlatimci bir siklusu ise Kappadokya, Zelve’de bir kilisede ve Simeon Metaphrates’in (11.yy.) el yazmasinda karsimiza çikar. Bu yazmada gençlik yillari ve ölümünün tasvir edildigi sahneler bulunmaktadir (Kazhdan-Sevcenko 1991: 1986).

Read More about Aziz Ioannes Khrysostomos

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz